top of page

Tο Σχολείο μας

Το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και συστεγάζεται με άλλα τέσσερα σχολεία. Στο σχολικό αυτό συγκρότημα φιλοξενούνται το 64ο Γενικό Δημοτικό Σχολείο, το 30ο Γενικό Γυμνάσιο, το 95ο Γενικό Νηπιαγωγείο και το 10ο Ειδικό Νηπιαγωγείο. Όλα αυτά τα σχολεία συνυπάρχουν σε ένα κτίριο και έχουν κοινή αυλή.

 

Το δυναμικό του σχολείου ανέρχεται στους 28 μαθητές ενώ σε προηγούμενες χρονιές έφτασε τους 35. Οι μαθητές έχουν ηλικίες από 07 έως 15 ετών με πολλαπλές αναπηρίες, κυρίως γνωστική δυσλειτουργία, αυτισμό και νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές.

 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου αποτελείται από τις εξής ομάδες ειδικοτήτων:

  • έξι (6) δασκάλους ειδικής αγωγής για τις έξι τάξεις της σχολικής μονάδας (Α’-Στ’ Δημοτικού) αντίστοιχα

  • εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή για τις ειδικότητες της Φυσικής Αγωγής, Ξένης Γλώσσας (Αγγλικών), Θεατρολογίας και Μουσικής

  • ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελούμενο από τις ειδικότητες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας, Σχολικού  Νοσηλευτή, Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχολόγου

  • ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ένα με δύο άτομα, που υποστηρίζει τους μαθητές στην αυτοεξυπηρέτησή τους.

 

Το σχολείο αποτελείται από πέντε αίθουσες διδασκαλίας, μία κουζίνα και δύο τουαλέτες (μία για τους εκπαιδευτικούς και μία για τους μαθητές) που βρίσκονται στον ισόγειο διάδρομο του κτιρίου του συγκροτήματος. Η μία από αυτές τις αίθουσες είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και στεγάζει δύο τάξεις ενώ χρησιμοποιείται επίσης ως αίθουσα εκδηλώσεων.

Για τις επιπλέον ανάγκες και στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής μάθησης και ανάπτυξης της ενταξιακής κουλτούρας, μας παραχωρήθηκαν πέντε ακόμη αίθουσες από τα συστεγαζόμενα σχολεία:

  • στον δεύτερο όροφο, μία αίθουσα για τον ψυχολόγο και τον κοινωνικό λειτουργό με δύο υπο-τμήματα, το γραφείο συνεντεύξεων και τον χώρο 'Αυτορρύθμισης'

  • στον πρώτο όροφο, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την 'Πολυτεχνική'

  • στο ισόγειο, εκτός του κτιρίου κι εντός της αυλής, δύο αίθουσες, μία αίθουσα γυμναστικής και μία φυσικοθεραπείας

  • στο πίσω μέρος της αυλής και πίσω από το κλειστό μεγάλο γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος, μία μικρή αίθουσα στην οποία φιλοξενείται ο χώρος του λογοθεραπευτή.

 

Το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θεωρείτο πάντοτε ένα καινοτόμο σχολείο γιατί εισήγαγε την αίθουσα της ‘Αυτορρύθμισης’ του ψυχολόγου ως χώρο 'παρατήρησης, αυτοπροσδιορισμού και ελεύθερης έκφρασης' των μαθητών.

 

Επίσης, εισήγαγε τον χώρο της ‘Πολυτεχνικής’, έναν χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου σε μικρές ομάδες. Οι δραστηριότητες αυτού του χώρου αφορούν διάφορες μορφές τέχνης όπως εικαστικά, κατασκευές, χειροτεχνίες, κίνηση, εργαστήρι ξυλουργικής, κ.α. Η αίθουσα της ‘Πολυτεχνικής’ λοιπόν, είναι ένας προθάλαμος για την προετοιμασία των μαθητών για τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ).

 

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, λειτουργεί ‘Εκπαιδευτική Κουζίνα’, με πλούσιο εξοπλισμό ανάλογο μίας σπιτικής κουζίνας με στόχο να εκπαιδευτούν οι μαθητές σε δεξιότητες αυτονομίας, αυτοσυντήρησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής.

 

Το σχολείο συμμετέχει σταθερά σε διάφορα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτιστικών θεμάτων) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της ελληνικής επικράτειας. Επί σειρά  ετών συνεργάζεται με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα μουσεία Μονής Λαζαριστών, Φωτογραφίας, και άλλα. Έχει παρουσιάσει δουλειές εκπαιδευτικών σε πανελλήνια συνέδρια και επιμορφώσεις στα πλαίσια επιμορφωτικών δράσεων και δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το 2016 κέρδισε το 3ο Πανελλήνιο ομαδικό βραβείο στα Εικαστικά με θέμα ‘ Ένα Μήλο την Ημέρα τον Γιατρό τον κάνει πέρα’.

 

Προγράμματα Συνύπαρξης

Προγράμματα συνύπαρξης πραγματοποιούνται με τα συστεγαζόμενα 64ο Γενικό Δημοτικό Σχολείο, 30ο Γενικό Γυμνάσιο, 95ο Γενικό Νηπιαγωγείο και 10ο Ειδικό Νηπιαγωγείο. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από ειδική ομάδα εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, μέσα στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων πραγματοποιούνται κοινές γιορτές και δραστηριότητες εμψύχωσης και ψυχαγωγίας του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων

Ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κάθε δεκαπέντε ημέρες με συντονιστή ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον σύλλογο γονέων έχουν πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά παζάρια, θεατρικές παραστάσεις καθώς επίσης και ετήσιοι χοροί στον χώρο του σχολείου ως αφορμή σύσφιξης σχέσεων ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Συνεργασία με Ομάδες Εθελοντών και Φοιτητών για Πρακτική Άσκηση

Στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Παιδαγωγικών τμημάτων και του τμήματος Ψυχολογίας υποστηρίζουν το σχολείο σε σταθερή βάση, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς επίσης σε εξόδους, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές και σε όλες τις γιορτές και δράσεις εξωστρέφειας.          

Ομάδες εθελοντών φοιτητών του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο πρόγραμμα ένταξης 'Γειτονιά', το οποίο συντονισμένο από τις ειδικότητες του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού στόχευσε στην ομαλή μετάβαση και συμπερίληψη των μαθητών στην κοινωνία.

bottom of page